2330 Dunaharaszti Baktay Ervin tér 1. II. em.

Tanszakok

Fafúvós

Rézfúvós

Akkordikus

Billentyűs

vonós

vokális

zeneismeret

kamarazene

Fafúvós

Rézfúvós

Akkordikus

Billentyűs

Vonós

Vokális

zeneismeret

Kamarazene

Fafúvós

Furulya

flute-2245041_1280

A furulya hagyományosan síp formájú hangszer. A hangszer hosszát, lyukainak elrendezését és a zenész technikájától függően a furulya különböző hangmagasságokat és tónusokat hoz létre. Megszólaltatása a hangszer tetején található síp szerű fúvókába történő levegőfújással lehetséges. Ideális lehet azoknak akik még csak ismerkednek a hangszerekkel

Fuvola

ani-adigyozalyan-hz3g5dxWS30-unsplash (1)

A fuvola az ajaksípos hangszerek közé tartozik. Hangképzés szempontjából a legegyszerűbb hangszerek egyike, valódi fúvókája nincs is, a hangszert a játékos ajkai által a fejrészen lévő befúvónyílásra irányított levegőáram szólaltatja meg. A hangszer már kisiskolásként is tanulható.

Klarinét

clarinet-5919409_1280

A klarinét nádnyelves, egynyelvű nádsíppal működő fúvós hangszer. Hangterjedelme az összes fúvós hangszer között a legnagyobb, közel négy oktáv. A klarinét a fúvós hangszerek között a leghalkabb hangra képes. Klarinét tanulását legkorábban 2-3. osztályos kortól ajánlják elkezdeni. A klarinét megszólaltatása nagyban hasonlít a szaxofonéhoz, így azoknak, akik később szaxofont is terveznek tanulni, előnyt jelenthet a klarinét gyakorlása.

Szaxofon

saxophone-3246650_1280

A szaxofon korunk egyik legnépszerűbb hangszere. A szaxofon egy fémtestű hangszer, általában rézből vagy alumíniumból készül, és négy fő típusa létezik: szopránszaxofon, altszaxofon, tenorszaxofon és baritonszaxofon.  A hangszer mérete és súlya miatt inkább a nagyobb korosztálynak ajánlott. Legkorábban 10-12 éves korban ajánlott elkezdeni.

Farkas Gábor József

furulya, klarinét, szaxofon

Kovács László

furulya, klarinét, szaxofon

Lehőcz Alexandra

furulya, népifurulya, fuvola

Rézfúvós

Trombita

mathias-reding-_PwUlW14LS8-unsplash (1)

A trombita egy változó keresztmetszetű, többszörösen meghajlított csőből áll, melynek egyik végén helyezkedik el a fúvóka, a másik vége tölcsérszerűen kiszélesedi. Hangfekvése a kürt, a harsona és a tuba fölött van.

Kürt

asher-legg-XIe1b4k9-k0-unsplash

A kürt a tölcséres fúvókájú, más néven rézfúvós hangszerek családjába tartozik. Kör alakban meghajlított, hosszú, vékony csőből és hirtelen kiszélesedő tölcsérből áll. A vadászkürtből alakult ki, a modern kürt szelepekkel van ellátva

Tenorkürt

Kaiserbariton_miraphone56

A baritonkürt vagy egyszerűen bariton a tölcséres fúvókájú, más néven rézfúvós hangszerek közé tartozik. Hangfekvése a trombita és a tuba között van. Az eufóniumhoz hasonlóan pedálhangja B, ami a szárnykürt alatt egy oktávval szól. 

Báthori János

trombita, Harsona - tenorkürt - baritonkürt

Hertlein Ferenc

trombita, tenorkürt

Akkordikus

Gitár

42-north--G50vpGzaes-unsplash (1)

A húros, pengetős hangszerek családjába tartozik. Az akusztikus gitár hagyományosan fa testű hangszer, melynek testén hanglyukak találhatók. Ezek a lyukak segítik a hangok rezonanciáját és hozzájárulnak a hangszer akusztikus hangjához. Megszólaltatása pengetővel, illetve ujjal történik.

Ütő

brent-ninaber-mLnG4BkTz54-unsplash

A ritmusok szerelmeseinek egyértelmű választás a dob és az ütőhangszerek. A dob a membranofon hangszerek családjába tartozik, ezeknél a hang egy kifeszített bőr vagy membrán rezgése révén keletkezik.

Harmonika

jeferson-santu-AtjYS5_1T8c-unsplash (1)

A harmonika hordozható, többszólamú játékra alkalmas, átcsapó nyelves, fújtatós hangszer. Az aerofon hangszerek családjába tartozik. 

Bécsy András Bence

gitár

Bojtos Károly

ütő

Farkas Judit

harmonika

Borbényi Dániel

gitár

Billentyűs

Zongora

clark-young-tq7RtEvezSY-unsplash

A zongora hangját a billentyűzetek leütése, a billentyűkkel összekapcsolt kalapácsok ütése és a húrok rezonanciája hozza létre. A billentyűk leütésekor egy mechanizmus mozgatja a kalapácsokat, amelyek aztán ütik a húrokat. Alapszintű kezelése a többi hangszerhez képest egyszerű, viszonylag könnyen és gyorsan elsajátítható. A zongora tanulás már korán, akár az általános iskolával egyszerre elkezdhető.

Czender Ágnes

zongora, korrepetíció

Horváth Cintia Valentina

zongora, korrepetíció

Horváth Kornél Ferenc

zongora, korrepetíció

Kanizsár Noémi

zongora, korrepetíció

Kis-Faragó Renáta

zongora, korrepetíció, szolfézs

Tóth Mónika

zongora, korrepetíció

Vajna- Tóth Annamária

zongora, korrepetíció, szolfézs

Vonós

Hegedű

joel-wyncott-tkL2_ZpOECc-unsplash (1)

A hegedű a vonós hangszerek hegedűcsaládjának legmagasabb hangolású, méretre legkisebb tagja. A vonós hangszerek között a legnépszerűbb hangszer, a szimfonikus zenekarokban a legnagyobb számban van jelen.  A hegedű tanulása a különböző méretben elkészített hangszereknek hála nagyon korán, már akár óvodás korban is elkezdhető.

Brácsa

music-1283507_1280

A brácsa, vagy más néven mélyhegedű. Húrjai egy kvinttel vannak lejjebb a hegedűhöz, illetve egy oktávval feljebb a csellóhoz képest. A hangszer a hegedűnél valamivel nagyobb méretű

Gordonka

kael-bloom-0Fko0cLI2VQ-unsplash

A cselló (gordonka, kisbőgő) egy nagy hangterjedelmű, basszus fekvésű vonós hangszer, mely a család középső tagja. A hangszert játék közben a földre kell támasztani és ülve játszani rajta. A cselló a hegedű után a legdallamosabb vonós hangszer.  Mivel a tanulóhangszerek gyakran készülnek kisebb méretben, így ez a hangszer is könnyen tanulható kicsiknek.

Mátyás Olga

hegedű, brácsa

Vidra Katalin

gordonka

Vokális

Magánének

obie-fernandez-uDAr4KFKY40-unsplash (1)

Oláh Róbertné Márton Ágnes

magánének

Cser Péter

MAGÁNÉNEK​

Zeneismeret

Szolfézs

piano-1655558_1280

Zenetörténet-zeneirodalom

song-7058726_1280

Koltai Csilla

szolfézs, zenetörténet - zeneirodalom

Kamarazene

Kamarazene

lucas-alexander-Qga8Hcxu-bA-unsplash

Jelentkezz iskolánkba!

Jelentkezz iskolánkba!

Akár kezdő vagy, akár haladó, számos lehetőség közül választhatsz, érdeklődésednek és zenei célodnak megfelelően.

Jelentkezz most, és kezdd el felfedezni a zene varázslatos világát Velünk!